sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Jouluhalko päätti joulun

Jouluviikon päätti Eeron isän luona nautittu poronkäristys ja jouluhalko. Ja voi sitä sähellyksen määrää taas mitä mokoma halko aiheutti! Olin ajatellut leipasta tortun edellisenä iltana ja jättää ainoastaan koristelun aamuun, mutta jotenkin sitten koko leipominen jäi aamuun. Reippaat kolme tuntia siinä leipoessa sitten menikin. Halkoon käytin tätä ohjetta, eikä itse torttupohjan teossa mitään kummallista ollutkaan. Mutta se koristelu. Se olikin sitten ihan toinen juttu.



Tortun täyte onnistui ihan hyvin, vaikka kermavaahdon käyttö hieman epäilyttikin. Jälkiviisaana olisin ehkä korvannut sen vaikkapa vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella, kermavaahto kun on aika oikukas. Tortun sain käärittyä täytteineen onnistuneesti, minkä jälkeen sulatin muista leipomuksista jääneen taloussuklaan ja levitin sen leivinpaperille. Keittiön ikkuna oli selällään ja siltikään suklaa ei ottanut jähmettyäkseen. Päättelin suklaan olevan jotenkin vääränlaista ja sulatin Pandan maitosuklaata ja levitin senkin niin ikään leivinpaperille. Eipä jähmettynyt sekään. Heitin molemmat jääkaappiin ja siellä ne tietenkin jähmettyivät mutta sulivat heti kun ne otti huoneenlämpöön. 

Mikäpäs muukaan siinä sitten olisi auttanut kuin siirtyä koristeluhommiin ulos. Enpä ole ennen leipomishommia harrastanut joulukuussa ulkona. Onneksi juuri sillä hetkellä ei satanut tai tuullut! Juuri kun olin lopettelemassa niin tihku sitten jatkuikin... Episodissa oli tähän mennessä kestänyt jo sen verran kauan, että mascarpone-täyte oli herottunut aikamoiseksi mössöksi. Juuri ja juuri sain sen siveltyä tortun pintaan ja lätkittyä suklaan palaset peitoksi.


Hyvää oli kaikesta sählingistä huolimatta, ainoastaan tomusokeri unohtui ripotella päälle... Loppujen lopuksi jälkiruuaksi tarkoitettu jouluhalko syötiin ennen pääruokaa, sillä sekään ei kuulemma aivan sähläyksittä onnistunut. Tässä vielä ohje uudestaan:

Valkosuklaamoussella täytetty jouluhalko
(Büche de Noël à la mousse au chocolat blanc)
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
voita voiteluun

Täyte:
100 g valkosuklaata
200 g mascarponea
3 dl vispikermaa
1 rkl kaakaojauhetta

Pinnalle:
n. 100 g maitosuklaata
tomusokeria

Mittaa ja sekoita perunajauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Aseta leivinpaperi pellille ja voitele se. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri. Lisää jauhoseos vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Kaada seos uunin pellille. Paista kakkupohjaa uunissa 225 asteessa noin seitsemän minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa ja lisää se mascarponen joukkoon. Sekoita kermavaahto varovasti mascarponemoussen joukkoon ja levitä 3/4 osaa seoksesta kypsän pohjan päälle. Lisää loppuun mascarponemousseen kaakaojauhe. Kääri jouluhalko rullalle ja laita sekä halko että jäljelle jäänyt mascarponemousse jääkaappiin odottamaan koristelua.

Sulata maitosuklaa ja levitä leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Paloittele jäähtynyt suklaa erikokoisiksi palasiksi. Ota jouluhalko pois jääkaapista ja sivele sen pintaan loput mascarponemoussesta. Asettele suklaapalaset jouluhalon pinnalle. Viimeistele koristelu tomusokerilla.

- Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3