sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Turistina Salamancassa

Salamanca-tietoutta alkaa olla takataskussa melko paljon, ja koska suomenkielistä infoa on niukalti saatavissa, ajattelin koota tällaisen infopaketin kaupunkiin matkustaville. Yleisesittelyn kaupungista kirjoitinkin jo tänne.


Miten pääsee?

Lähin suurkaupunki on Madrid, joten kätevintä lienee Suomesta lentää sinne. Madridista Salamancaan pääsee bussilla (Avanzabus), joita lähtee sekä lentokentältä (T1 ja T4), että bussiasemalta (la Estación de Autobuses del Sur). Bussit ovat yleensä uusia, tilavia, ilmastoituja ja wifillä varustettuja. Salamancan bussiasemalta on noin 15 minuutin kävelymatka keskustaan, mutta taksi kustantaa alle 5 euroa.
Myös junalla (Renfe) pääsee Salamancaan samalla hinnalla ja samassa ajassa kuin bussilla. Salamancan junat lähtevät Chamartínin asemalta. Junalla saapuessa ei kannata jäädä pois päärautatieasemalta, vaan jatkaa Salamanca-Alamedillan asemalle, joka on lähempänä keskustaa (noin 10 minuutin kävely Plaza mayorille).
Paras matkustusaika lienee huhti–kesäkuu ja syys–marraskuu. Talvella kaupunkia riepottaa jäiset myrskytuulet ja sateet ovat tavallisia, eikä lumikaan harvinaista ole. Kesäkuumalla taasen ilma ei vaihdu ollenkaan eikä lähemmäs 40 asteen helteitä pääse pakoon esimerkiksi rannalle, vaan on tyytyminen maauimaloihin (jotka nekin ovat auki vain varsinaisina kesäkuukausina kesäkuusta elokuun loppuun).

Yöpyminen

Oli majapaikka missä tahansa vanhassa kaupungissa, saattaa katumelun kantautuminen hotelliin olla väistämätöntä. Rakennukset eivät ole kovin korkeita ja kiviset kadut ja seinämät saavat äänet kaikumaan. Keskustan ulkopuolelta löytyy suurempia hotelleja, mutta itse valitsisin jonkin pienen ja sympaattisen pensionaatin keskustasta, tai hieman paremman ja vanhojen talojen tunnelmaa henkivän asumuksen, kuten Microtel Placentinoksen tai Hotel Palacio de San Estebanin. Vanhoista upeista rakennuksista löytyy myös toinen toistaan hulppeampia hotelleja, kuten Hotel Rector, NH Puerta de la Catedral ja Hotel Don Gregorio. Itse yövyin vaatimattomassa Hostal Reisessä, joka yllätti kuitenkin positiivisesti vaikka sisään kirjautuminen olikin hieman erikoista respan puuttuessa.
Aamiaista tarjoillaan lähes jokaisessa kahvilassa noin kello yhteen asti. Yleensä aamiainen tarkoittaa kahvia paahtoleivän tai jonkin makean leivonnaisen kuten churrojen kera. Aamiainen maksaa noin kaksi euroa.



Näkemistä

Salamancan päänähtävyys on vanha kaupunki itsessään, joka on Unescon maailmanperintökohde. Keskustasta löytyy monen monituisia monumentteja ja historiallisia rakennuksia, sekä tietenkin enemmän kirkkoja kuin kukaan jaksaa laskea. Vierailun arvoisia kohteita ovat ainakin Casa de las Conchas, katedraali, Salamancan yliopisto sammakkoineen, Pontifician yliopisto ja sen kirkon tornit, Cueva de Salamanca, Palacio de la Salina ja Convento de San Sebastian. Silmät kannattaa pitää auki kaupungilla liikkuessa ja bongata ainakin hienoja torneja kuten Torre del Clavero ja Torre del Aire sekä palatseja, esimerkiksi Palacio de San Boal ja Palacio de Monterrey.
Mikäli kaipaa enemmän luontoa ympärilleen, voi suunnata el Parque de los Jesuitas -puistoon tai Huerto de Calixto y Melibean sympaattiseen pikkupuutarhaan, josta on hyvät näköalat. Parque de San Franciscoa taasen välttelisin, sillä siellä majailee usein kerjäläisiä ja muita hämäräheikkejä. Kovinkaan kauas keskustasta ei tarvitse tallustaa kun kaupunki jo loppuukin. Ympäröivä luonto on kuitenkin karua ja kuivaa, eli kasveja nähdäkseen kannattaa pysytellä puistoissa ja puutarhoissa.

Universidad de Pontificia

Museot

Salamancan museot ovat edullisia ja lähes joka paikkaan löytyy ajankohta, jolloin sisäänpääsy on ilmaista. Casa Lis eli Art Deco -tyyliä edustava museo on nähtävyys jo itsessään. Lasipalatsi oli Lisin perheen kotitalo, jossa on nykyisin nähtävissä viime vuosisadan alun koriste-esineitä ja käyttötavaroita, sekä laaja nukkekokoelma. Viereisestä rakennuksesta löytyy ilmainen vapaamuurarinäyttely, joka kannattaa katsastaa samalla. Vastapäätä jokirannasta taasen löytyy Museo de Historia de la Automoción, jossa on kattava kokoelma vanhoja autoja. Museo de Salamanca esittelee mm. paikallista taidetta uskonnollisista kuvista nykytaiteeseen. Ilmainen DA2 (Domus Artium) esittelee taidetta entisessä vankilassa ja vierestä löytyy jauhomuseo, Museo de la Fabrica de Harinas. Näiden läheisyydessä sijaitsee myös Museo del Comercio, joka esittelee vanhoja ammatteja, esineistöä ja erilaisia entisaikojen myymälöitä. Museo järjestää myös muita kulttuuriaktiviteetteja, kuten ulkoilmaelokuvia.


Tekemistä

Vaikka Salamanca on melko pieni kaupunki, löytyy sieltä melko paljon tekemistä sopuhintaan. Parasta kaupungissa on kuitenkin historiaa huokuvan keskustan ihmettely, pienillä kujilla eksyily ja paikallisen elämänmenon katselu Plaza mayorilla.

Rantaelämän puuttuessa kannattaa etenkin kesäaikaan nauttia jokiympäristöstä kävellen, piknikkeillen tai veneilemällä. Joen ylittävää vanhaa kävelysiltaa Puente Romanoa ei myöskään sovi missata. Kulttuurin nälkäisille on tarjoilla monia näyttelyitä, museoita ja konsertteja ihan ilmaiseksikin. Yöelämä on vilkasta, joten nukkumaan ei kannata kiirehtiä. Lasillisella voi käydä vaikkapa Tío Vivossa ja syödä samalla maapähkinöitä tai auringonkukansiemeniä niin paljon kuin jaksaa.



Ruoka ja ravintolat

Ruoka on edullista ja hinnat ovat lähes puolet suurempien ja suositumpien espanjalaiskaupunkien hintatasosta. Tapasten eli pinchojen hinta liikkuu euron molemmin puolin ja lounaan nauttii noin kympillä.
Lounasaika on kahden ja neljän välillä, muutoin ravintolat ovat suljettuna kunnes ne avataan taas iltayhdeksän tienoilla (lisää ruoka-ajoista). Eli mikäli aikoo syödä näiden aikojen ulkopuolella on parasta turvautua tapaksiin, joita löytyy lähes joka kuppilasta. Van Dyck -katu on omistettu tapaspaikoille, jotka ovat mutkattomia ja edullisia. Van Dyckille kannattaa suunnata etenkin illalla. Esimerkiksi Saint Callessa kaikki tapakset ovat euron ja tuoppi olutta runsaan tapaksen kera on 3,5 €. Dyckin toisessa päässä elokuvateatterin vieressä on mm. Rufo´s, josta saa kuusi vapaavalintaista tapasta viidellä eurolla. Plaza mayorin tuntumastakin tapaspaikkoja löytyy runsaasti. Eurolla tai puolellatoista selviää niin ikään Bavierassa (C/ de Doña Gonzala Santana), jossa valikoima on uskomattoman runsas. Joissain paikoissa (esim. Bar el Patio Chico, C/ Zamora) juoman hintaan sisältyy aina jokin tapas. Kun kroketit ja muu rasvamättö alkaa kyllästyttää, saa fiinimpiä tapaksia mm. Erasmus Cafésta, Cuzcosta ja Dozesta.

Don Quiten ihastuttava sisäpiha / The Good Burger / La Boca Abierta

Pikaruokaa saa tietenkin lähes milloin vain: mäkkärin ja Burger Kingin lisäksi löytyy mm. Pans & Company, The Good Burger, Telepizza, Papizza ja Cervecería 100 Montaditos. Viimeksi mainittu on Espanjan laajuinen pubiketju, josta saa eurolla pieniä täytettyjä patonkeja. The Good Burgerissa taasen kannattaa bongata tarjouksia, esimerkiksi kaksi hampparia yhden hinnalla perjantaisin.
Lounasaikaan moni ravintola tarjoaa menú del dían, joka sisältää yleensä kaksi ruokalajia, jälkiruuan, juoman ja leivän noin kymmenellä eurolla. Jotkut ravintolat tarjoavat iltaisin samaan tapaan menú de la nochen. A la carte -annosten hinnat vaihtelevat aina kymmenestä yli kahteenkymmeneen. Omia ravintolasuosikkejani on Mandala, jonka palvelu on ystävällistä ja menú del día sekä tapakset ovat mainioita ja edullisia. Varsinaisesti Mandala on kuitenkin tunnettu kakuistaan ja pirtelöistään. Toinen suosikkini oli La Boca Abierta, jonka hinnat kuitenkin nousivat yllättäen rajusti. Don Quijoten sisäpiha on vertaansa vailla, mutta ruoka ei maata mullista. Näiden lisäksi mieleen jäi mutkaton Cafetería Gran Vía, jonka palvelu oli vertaansa vailla. Annokset olivat suuria, kahvit sai kaupan päälle ja tarjoilija olisi tuonut vielä toisen jälkiruuan kun en omastani tykännyt. El Aven paellasta pidin, vaikka muuten ruoka ei kovin laadukasta olekaan.
Paikallisista erikoisuuksista kannattaa maistaa ainakin hornazoa, joka on tuhti lihapiiras (lisää täällä). Sadan gramman palanen irtoaa noin eurolla ja riittää hyvin välipalaksi tapaksen tapaan.

El Aven paella

Ostokset

Salamancasta löytyy tutut Inditexin ketjuliikkeet, eli Zara, Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti ja Pull&Bear. Kaikki löytyvät pääostoskadulta Calle Torolta, sekä ostoskeskus el Tormesista, jonne vie Gran Víalta bussi numero 20 (Santa Marta). Ostoskeskuksen lähistöltä Capuchinos-ostosalueelta löytyy myös MediaMarkt-elektroniikkaliike ja Decathlon-urheilukauppa. Torolta löytyy myös muita espanjalaisliikkeitä kuten Sfera, Springfield, Cortefiel, Inside sekä kansainvälisempiä ketjuja kuten H&M, Pimkie ja Promod. Toron lähempänä Plaza mayoria oleva Zara on sekin melkoinen nähtävyys, sillä putiikki on rakennettu entiseen kirkkoon. Calle Toron putiikkikeskittymä jatkuu Avenida de Miratin risteyksen jälkeen Calle Maria Auxiliadoralla, josta löytyy mm. Vidrio, Ale-hop ja el Corte Inglés. Myös Calle Zamoralta löytyy shoppailtavaa sekä Gran Vían ja Calle Toron väliin jääviltä pikkukaduilta.

Calle Toro ja Zara


Isoissa kaupungeissa saa usein kirota, ettei pikkumarketteja tunnu löytyvän veden tai välipalan ostamiseen. Salamancassa tätä huolta ei ole, sillä Calle Torolta löytyy suuri Carrefour ja pienempi Carrefour express Rúa Mayorilta ja Gran Víalta. Muitakin pikkumarketteja on siellä täällä ja fruterioista saa superhalpoja hedelmiä. Mikäli mielii kauppahalliin, on sinne suunnattava hyvissä ajoin ennen siestaa, sillä halli on auki vain aamupäivisin. Espanjassa on paljon kiinalaisväestöä, ja sitä myöden paljon krääsäliikkeitä, joista voi löytää mitä vaan. Yleensä nämä kulkevat bazar-nimellä, ja näitä voi bongata sieltä täältä ja erityisesti Avenida de Portugalilta. Myös aasialaista halpamuotia on tarjoilla paljon siellä täällä, mutta mun suosikki on Hemiu (c/ Maria Auxiliadora ja Avenida de Portugal).

El Tormes -ostoskeskus / Kauppahalli


Tuliaisia varten löytyy monia pikkuliikkeitä, jotka myyvät etenkin kaupungin symboleilla sammakolla ja botón charrolla varustettuja tuomisia. Viimeksi mainittua löytyy etenkin koruista, joita voi löytää aitohopeisina ja -kultaisina erittäin edullisesti. Salamanca on kuuluisa myös Ibearian kinkusta, jota kannattaa viedä kotiin asti. Palan painikkeeksi voi viedä viiniä (esim. Hacienda Zorita), Osborne-sherryä tai vaikka asturialaista siideriä. Valorin suklaata saa mistä tahansa ruokakaupasta, mutta Calle Librerosilta löytyvästä Valorin kahvilasta saa upeita konvehteja. Myös laadukas oliiviöljy käy tuliaisesta sekä sahrami (azafrán), jota saa ihan ruokakaupoista huomattavasti Suomea edullisemmin.


Kaupunki alue alueelta

Salamancan keskusta on melko pieni ja kompakti – joka paikkaan pääsee kävelemällä, joten hyvät kävelykengät ovat tarpeen mukulakivikaduilla. Vanha kaupunki rajautuu Paseo de Canalejasin, Avenida de Miratin, Paseo de San Vicenten ja Tormes-joen muodostaman renkaan sisään. Kaikki turistille olennainen löytynee tämän renkaan sisältä tai läheisyydestä. Keskustan ulkopuolelta Paseo de San Vicenten suunnalta löytyy bussiaseman lisäksi yliopiston kampus, sairaala, lähin Mercadona ja joitain pikkuliikkeitä. Pohjoisesta Avenida de Portugalilta löytyy kiinalaiskauppoja sekä halpoja vaate- ja kenkäliikkeitä. Paseo de Canalejasin puolelta renkaan ulkopuolelta taas löytyy mm. el Parque de las Jesuitas -puisto, Domus Artium-museo ja el Rastro -kirpputori sunnuntaisin. Joen toiselta puolelta löytyy Capuchinos-ostoskeskittymä. Keskustan Gran Vía on täynnä baareja ja yökerhoja (ei siis ehkä rauhallinen paikka hotellille) ja muun muassa Rúa Mayorin ympäristöstä löytyy paljon ruokaravintoloita. Van Dyck -katu on täynnä edullisia tapasbaareja. Kahviloita ja baareja löytyy kyllä muualtakin, oikeastaan ihan joka puolelta kaupunkia. Plaza mayor on tietenkin koko kaupungin keskipiste, josta löytyy myös turisti-info, josta saa ilmaiseksi kaupungin kartan ja mm. nähtävyyksien aukioloajat.

Calle Compañia / Calle Libreros / Gran Vía

Lähistöllä

Lähistöltä löytyy Hacienda Zorita, joka on entinen luostari ja nykyinen luksushotelli ja ravintola. Tilalla tuotetaan samannimisiä viinejä, joista hienoin on Magister MMIX, jota tuotetaan yhden palstan rypäleistä ja kypsytetään 18 kuukautta 33 tynnyrissä. Kuulemma juurikin Hacienda Zoritalla Kolumbus sopi tutkimusretkestään. Mikäli on kiinnostunut iberian kinkkujen tuotannosta, kannattaa suunnata läheiseen pikkukaupunkiin Guijueloon, jossa järjestetään tutustumisretkiä kinkkulaitoksiin. Lähellä on myös Bejar, josta löytyy pieniä sympaattisia kyliä, sekä kaunista luontoa vaellusmahdollisuuksineen. Suuremmat lähikaupungit Valladolid, Ávila ja Zamora ovat myös päiväretken arvoisia.

Huomioitavaa

Salamancassakin vierailee vuosittain monia turisteja, mutta suurin osa tulee muualta Espanjasta ja esimerkiksi Ranskasta. Englantia ei siis osata juuri missään, mutta elekielelläkin pärjännee pitkälle. Myös siesta kannattaa muistaa, eli kello kahdesta noin kello neljään tai viiteen kaikki pikkuliikkeet ovat suljettuina. Suuret vaateketjut ja ruokakaupat ovat kuitenkin auki. Myös sunnuntaisin kaikki liikkeet ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta suljettuja. Suuriin säävaihteluihin kannattaa varautua, etenkin kesäkuukausien ulkopuolella, sillä lämpötila voi hyvinkin vaihdella 20 astetta parin päivän sisällä.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3